Interview DNHC

Het voormalig onderkomen van de Octrooiraad in Benoordenhout wordt verbouwd en getransformeerd in een luxe appartementencomplex. “We richten ons op het hogere segment”, aldus de ontwikkelaar.

Door Marloe van der Schrier

“Elke verdieping heeft andere kenmerken. Bijna geen appartement is hetzelfde”, vertelt Sven Mathijssen enthousiast. Met de verhuizing van de Octrooiraad, kwam in Benoordenhout op de hoek van de Alkemadelaan en de Benoordenhoutseweg een groot monumentaal kantoorpand vrij. Nu maakt Re-Shape Properties er een appartementencomplex van waar straks 54 woningen en vier penthouses te vinden zijn. “Het is een ingewikkeld pand, waarbij we langdurig op de uitvoering hebben moeten studeren”, zegt Mathijssen. “Hoe maak je van een kantoorgebouw met historische details een appartementencomplex met een modern wooncomfort?

Neem bijvoorbeeld het monumentale trappenhuis aan de Alkemadelaan: dat wordt helemaal vernieuwd terwijl de originele details wel behouden bleven. “De gevels blijven overal staan, maar aan de binnenkant slopen we een stuk eruit dat weer wordt aangebouwd met metselwerk in dezelfde stijl. Ook de nieuw te bouwen balkons sluiten aan op de bestaande structuur. Dat is ook een eis van de welstand”, zegt Mathijssen. Het oude trappenhuis blijft hoe dan ook een blikvanger, maar is in het nieuwe ontwerp niet meer de enige toegang naar de appartementen. “We wilden woningen ontwikkelen voor het hogere segment en dan moet je toch naar individuele trappenhuizen toe. Nu hebben we in plaats van twee ingangen, vijf trappenhuizen.  

 

Pilaar in appartement

Dat elk appartement anders is maakte het een bewerkelijk project voor ontwikkelaar en aannemer, maar voor de consument heel mooi, aldus Mathijssen. “Van sommige appartementen hadden we meerdere varianten en steeds hebben we in onze ogen voor de beste indeling gekozen. Toch hebben de kopers weer ruimte om met de aannemer wijzigingen te maken. Elk appartement heeft een ander hoekje of een uitbouwtje. Dat zorgt dat er wat te kiezen valt.”

Dat beaamt koper Carolien Mertens. “Wij hebben midden in ons appartement een pilaar staan. Dat vind ik leuk. Het is uniek en heeft een eigen sfeer.” Samen met haar echtgenoot was ze op zoek naar een gelijkvloerse woning en liep tegen dit project aan. “De buurt – met het Van Hoytemaplein en het Haagse Bos om de hoek – is natuurlijk geweldig leuk. En als je naar de stad wil, pak je zo de fiets.”   

De appartementen in het complex zijn over het algemeen ruim: de kleinste twee woningen hebben een oppervlakte van 77 vierkante meter, verder zit alles boven de honderd vierkante meter, met als letterlijk hoogtepunt de vier penthouses van meer dan 200 vierkante meter groot. Prijzen variëren tussen ruim vier ton en 1,2 miljoen voor de penthouses. “De kopers zijn relatief vaak mensen die mooie familiewoningen hadden in bijvoorbeeld Benoordenhout en nu de kinderen de deur uit zijn, op zoek zijn naar een appartement”, zegt Mathijssen. “Maar er zijn ook veel Nederlandse expats die terugkeren en buitenlandse expats onder de kopers. Die laatste groep is het meer dan Nederlanders gewend zijn om in de stad in een in appartement te wonen.”

 

Geduld

“Ik ben er deze week nog langsgelopen”, lacht koper Mertens wiens geduld de komende tijd ernstig op de proef wordt gesteld. “Ik heb tegen twee mannen die er aan het werk waren gezegd dat ze op de vierde verdieping moeten beginnen. Want dat wachten, dat vind ik wel lang duren.” Volgend jaar zomer worden de eerste appartementen opgeleverd door aannemer BAM Wonen. Geïnteresseerde kopers moeten er overigens snel bij zijn als ze nog een woning willen bemachtigen: meer dan zeventig procent van de appartementen is inmiddels verkocht.

NIEUWSOVERZICHT