Gordijnen laten inmeten of zelf meten?

Je hebt nieuwe gordijnen nodig en je gaat dan ook op zoek naar raambekleding die je mooi vindt. Nog belangrijker is het dat de exemplaren die je kiest ook je kamer verrijken. Een gordijn is namelijk prominent aanwezig en het kan je kamer maken of breken. Je wilt natuurlijk voorkomen dat ze een negatieve impact hebben op het interieur van je huiskamer of slaapkamer. Een ander belangrijk punt is dat een gordijn wel de juiste maat moet hebben. Zodat licht wordt geweerd en dat je optimaal van privacy kunt genieten. De grote vraag is dan ook of je ze zelf meet of ze laat inmeten door een professional. In onze blog vertellen we er meer over.

Let op de plooi van het gordijn

Voordat je de rolmaat uit de gereedschapskist tovert en begint met meten is het goed om te weten hoe je moet opmeten. Het eerste waar je op moet letten is op de plooien van gordijnen. Er zijn gordijnen met een enkele of dubbele plooi, maar ook met een wave plooi. Voor de verschillende soorten plooien is juist meer of minder stof nodig en je wilt natuurlijk niet na de koop tot de ontdekking komen dat je net een paar centimeter te kort komt. Feitelijk is het dus slim om eerst de keuze voor een bepaalde plooi te maken alvorens je gaat meten en gordijnen gaat uitzoeken.

Meten is weten

Als je zelf gaat meten is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Ten eerste moet je jezelf goed inlezen over hoe je gordijnen het beste kunt opmeten en het is per gordijn verschillend hoe je meet. Een gordijn op een rails werkt weer met andere maten dan een gordijn die aan een roede wordt opgehangen. Je moet ook rekening houden met de pakketdikte en natuurlijk met de afstand van de rails of roede tot aan het plafond. Houdt ook rekening met de afstand tussen het kozijn en bijvoorbeeld de vensterbank. Want het is natuurlijk het mooiste dat het gordijn voor een vensterbank met radiator komt te hangen of er precies op. Het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat. De belangrijkste tip die we kunnen geven is dat je na het meten het nog een keer doet en de resultaten met elkaar vergelijkt. Kom je op hetzelfde uit? Dan heb je goed je best gedaan. Zitten er verschillen in? Dan is het handig om ze nog een keer en secuur op te meten.

Gordijnen professioneel laten inmeten

Wil je geen gedoe met maten of geen tijd om jezelf in te lezen? Of ben je simpelweg geen vrienden met een rolmaat? Schakel dan de hulp in van een specialist. Veel speciaalzaken en online aanbieders bieden de optie aan om bij jou thuis de gordijnen te komen inmeten. Hier zijn wel kosten aan verbonden, maar er kleven ook een hoop voordelen aan vast. Ten eerste heb je er zelf geen omkijken naar en ten tweede weet je ook zeker dat het meten goed gebeurt.